Çikolata Türleri ve Özellikleri

çikolata türleri

Çikolata Türleri ve Özellikleri hakkında bilgi sahibi olmak, çikolatanın kalite katmanlarını keşfe çıkmak, sizi daha önce gitmediğiniz lezzet doruklarına çıkaracaktır!

Bileşim, Çikolata Türleri ve Özellikleri

Çikolata; türüne bağlı olarak şeker, kakao ve süt gibi katı moleküllerden oluşan özel bir gıda ve yağ fazını içeren ürünün %70'lik yarı katı süspansiyonudur.

Çikolata Türleri ve Özellikleri, içerdiği kakao düzeyine göre dört ana gruba ayrılır. Temel çikolata kategorileri, farklı oranlarda katı kakao, süt ve kakao yağı içeren bitter çikolata, tatlı çikolata, sütlü çikolata ve beyaz çikolata olarak ikiye ayrılır.

  • Bitter Çikolata

Bitter çikolata, % 35 veya daha fazla toplam kakao kuru maddesi, % 18 veya daha fazla kakao yağı ve% 14 veya daha fazla yağsız kakao kuru maddesi içeren bir çikolatadır.

  • Beyaz çikolata

Bu, en az% 20 kakao yağı, en az% 14 süt tozu ve en az% 3,5 süt yağı içeren bir Çikolata Türleri ve Özellikleri barındırır.

Kaliteli Çikolata Türleri ve Özellikleri Nelerdir?

Yüksek kaliteli çikolata tüketicilerinin anlayabileceği özellikler açıktır. İnce çikolatanın görünümü parlaktır ve kırıldığında sesi bir ağacın kabuğunu andırır. Kaliteli çikolata pürüzsüzdür ve pürüzsüz olmalıdır.

Daha yüksek kaliteli kakao çekirdekleri genellikle kahverengi çikolata için kullanılır. İnce bitter çikolata kırmızımsı kahverengidir. Sütlü çikolata açık kahverengidir, çok koyu değildir ve beyaz çikolata, açık fildişi saman rengidir.

Çikolata Türleri ve Özellikleri olarak rengi değişirse ve koyu renkten açık renge bir farklılık görürseniz, kakao ve yağın yüzeyde kristalleştiğini ve aşırı ısındığını ve doğru yerde depolanmadığını bilirsiniz.

Yüksek kaliteli çikolata işlendiğinde saniyeler içinde erimeye başlar. Bunun nedeni kakao yağının 34 ° C'de erimesidir. Hızlı erime, çikolata kalitesinin bir göstergesidir ve çikolatada yüksek oranda kakao yağı olduğunu gösterir. Yüksek kaliteli çikolata, kakao yağı ile yapılır. Kakao yağı, vücut sıcaklığında eriyen tek yağdır.

Kaliteli Çikolata Yapımında Hangi Yağlar Kullanılır?

İnce çikolata çatladığında özel bir çıtırtı duyarsınız. Bu ses, kakao yağında bulunan kristallerden kaynaklanmaktadır. Bitter çikolatanın sesi oldukça güçlü, ancak süt ve beyaz çikolatanın sesi o kadar da rahatsız edici değildir. Kaliteli çikolata net bir şekilde kırılır.

Lezzet kalitesi açısından kaliteli kişiye özel çikolata türleri ve özellikleri ise, Dildeki parçacıklar çok pürüzsüz ve yumuşak olduğu için asla tespit edilemez. Çikolatada kakao yağının yanı sıra bitkisel yağ da kullanılır ve ağızda yağlı bir tat bırakır.

Çikolatanın Faydaları Neler?

Çikolata, günlük hayatımızda en çok tüketilen gıdalardan biridir. Çikolata yemenin insanlar üzerindeki etkileri araştırılmış ve bilimsel keşiflerle birlikte birçok veri ortaya çıkarılmıştır. Bilimsel araştırmalar, Çikolata Türleri ve Özellikleri etkilerinin vücut üzerinde olumlu bir etkisi olduğunu göstermiştir. Bir çalışma, çikolatanın mutluluk hormonunu salgıladığını ve insanları mutlu ettiğini buldu. 

Öte yandan, günlük çikolata yemenin vücudunuzdaki şeker içeriğini dengelemek için iyi bir yol olduğu söyleniyor. Az tüketildiği sürece çok faydalı olan birkaç çikolata türü vardır.

Bitter Çikolata Ve Sütlü Çikolata Türleri Ve Özellikleri

Bitter çikolata % 50'den fazla kakao içerir. Bu Çikolata Türleri ve Özellikleri olarak kakao oranı yüzde 70'lere kadar çıkabiliyor. Bitter çikolataya, yüksek oranda kakao içerdiği için acı denir. Bitter çikolata şekeri, kakao aromasını bastırmamalıdır. Yüksek şeker içeriği bitter çikolatanın kalitesini düşürür. 

Sütlü çikolata genellikle bitter çikolatayı sevmeyenler için idealdir. Sütlü çikolata için yüzde 25'e kadar kakao kullanabilirsiniz. Bu tür çikolata yemesi kolaydır ve tatlı, sütlü bir tada sahiptir. Piyasadaki birçok doğum günü çikolatası türü de bir tür sütlü çikolatadır.

Beyaz Çikolata Ve Kaplamalı Çikolata Türleri Ve Özellikleri

Çikolata, beyaz çikolatada da mevcuttur. Ama bu çikolata kakao yağından geliyor. Bu nedenle beyaz görünüyor. 

Tadı diğer çikolatalara göre daha yağlı ve sütlüdür. Adından da anlaşılacağı gibi kaplamalı çikolata, çeşitli dekoratif işlerde kaplama öğesi olarak kullanılmaktadır. Diğer çikolatalara göre daha fazla kakao yağı içerdiği için bu Çikolata Türleri ve Özellikleri dekorasyon olarak da tercih edilmektedir.

Doldurulmuş Çikolata Ve Pralin

Dolgulu çikolata iki farklı katmandan oluşur. Katmanlar sütlü veya koyu olabilir. Bu çikolata türleri genellikle top şeklindedir ve ağızda kolayca dağılır. Pralin çikolata bir çeşit yuvarlak çikolatadır. Bu Çikolata Türleri ve Özellikleri esas olarak bitter çikolatadır. Yuvarlak çikolata, bitter çikolata ve beyaz çikolatayı bir arada içerir. Bu, çikolata anlamında farklı bir tat yaratır.

Türk Çikolata Türleri Ve Özellikleri

Türkiye'de çikolata geleneğinin başlangıcı Osmanlı İmparatorluğu'na dayanmaktadır. Türkiye'nin ilk tam teşekküllü çikolata pazarı 1909 yılında İstanbul'da kuruldu. Türkiye, 1927 yılında çikolata üretimine girerek bu konuda çığır açan sonuçlar elde etti. 

Başlangıçta birkaç çeşit çikolata üretildi, ancak o zamandan beri üretim arttı. Bu arada Türk halkı çikolatayı rahatlıkla kabul ederek hemen her çeşit çikolatayı tüketmeye başladı. Bugün, mutlu anların ve kutlamaların hediyesi olarak düşündüğümüz ilk şeylerden biridir.

İyi Çikolata Nasıl Anlaşılır?

Çikolata, sadece damağı değil tüm ağzı tatlandıran, duyuları harekete geçiren ve mutluluk hormonlarının salgılanmasına neden olan büyüleyici bir tattır.

Her şeyden önce, kendinizi bırakın ve rahatlayın. Bu bizim ilk kuralımız.

Mideyi doldurmayın ya da en azından ağzınızda başka kokular olmadığından emin olun.

Çikolatanın tadını çıkarmak için 3 aşamada yemelisiniz. Önce çikolataya bakın. Görünüm, leke veya çizik olmadan parlak ve mükemmeldir.

Tadın% 80'i kokudan gelir. Çikolatayı koklayın ve çikolata tadım sürecini başlatın. Çikolata Türleri ve Özellikleri genellikle Lezzetli bir çikolata kokusuna sahiptir.

Şimdi tadın. Ama bunu çiğneyerek yapın, böylece ses size sertliği hakkında bir ipucu verir. Gözlerinizi kapatın ve çikolatayı dilinizin üzerine yerleştirin. Damağa dokunun ve eriyene kadar ağzın etrafında dönün.

Çikolatanın tüm aromalarını alabilmek için ağızda dolaştırılması gerekir. Son olarak, bu kokuların ve sevinçlerin ne kadar sürdüğünü görün. Lezzetli çikolatanın tadı 45 dakika ağızda kalır.

İyi çikolata düz ve pürüzsüz olmalıdır. Koyu renkten aydınlığa doğru bir renk değişimi görürseniz, bu çok sıcak olduğu ve yüzeyde kakao ve tereyağının kristalleştiği anlamına gelir.

Çikolata Türleri ve Özellikleri Kilit Noktası

Dilinizde kalan tadı ayırmak için onu burnunuza elle doldurmayı ve ağzınıza çikolata koymayı deneyin. Çikolata ağzınızda eridiğinde, ellerinizi burnunuzdan çekin, ağzınızdan derin bir nefes alın ve burnunuzdan nefes verin. Bu sayede burnunuz çikolatanın aromasını ve farklı aromalarını çok daha güçlü hissedecek ve hiç almadığınız farklı çikolata tatlarını keşfedeceksiniz.

İyi Bir Çikolata Türleri Ve Özellikleri Neye Benzemeli

İyi Çikolata Türleri ve Özellikleri düz ve pürüzsüz olmalıdır. Karanlıktan aydınlığa bir renk değişimi görürseniz, bu yüzeyin çok sıcak olduğu ve kakao ile yağın kristalleştiği anlamına gelir. Yüksek kaliteli bitter çikolata, neredeyse kırmızıya boyanan hoş bir koyu kahverengidir. 

Sütlü çikolata açık kahverengidir, çok koyu değildir ve beyaz çikolata, açık fildişi saman rengidir. Çikolatanın kırılma sesini dinleyin. Bitter çikolatanın sesi oldukça güçlü, ancak süt ve beyaz çikolatanın sesi o kadar da rahatsız edici değildir. İyi çikolata kırılmadan net bir şekilde kırılır.

Bir önceki yazımızda Bayram Çikolatası hakkında bilgiler paylaştık dilersen orayı da okuyabilirsin.

Etiketler: çikolata
Ocak 05, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR