Bayram Çikolatası Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

bayram çikolatası

Genel olarak Türk kültüründe bayramlar önemli kültürel aktivitelerdendir. Bu konuda en önemli özel günler dini bayramlardır. Bayramların alt metindeki mesaj birlik ve beraberlik olduğu için bu özel günler genel olarak insanların bir arada geçirdiği günler olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu sebeple özel günler için tatlı, çikolata gibi önemli ürünler öne çıkmaktadır. Bayram konusunda en önemli ürün ise bayram çikolatası olarak bilinmektedir. Bu bayram ikramı alınırken de dikkat edilmesi gereken konular vardır. Bayram çikolatası alınırken dikkat edilmesi gerekenler bu özel günlerin önemine binaen ortaya çıkan hususlardandır. 

Bayramlarda ikramlar ve ziyaretler bol olmaktadır. Herkes bayramını kutlamak için gelen misafirlerine en güzel ve kaliteli ikramlarını sunmak ister. Dolayısıyla bayram çikolatası alınırken de titizlikle seçim yapar ve dikkat edilmesi gereken konulara özen gösterir. Bayram çikolatası alınırken nelere dikkat edileceği konusunda birçok firma belirli aydınlatıcı reklamlar yoluna giderek insanları bilinçlendirmek ve bu doğrultuda bahsedilen özellikleri taşıyan ürünlerinin de tercih edilmesini sağlamak istemektedir. Bu amaçla günümüzde bu konuda birçok araştırma ve çalışma mevcuttur. Bu açıdan çikolata seçimi için dikkat edilmesi gereken hususlara değinmekte fayda vardır.

Kaliteli Bayram Çikolatalarının Özellikleri

Bayram çikolatası alınırken tüketicilerin dikkat etmesi gereken en önemli husus tercih edilecek olan çikolataların kaliteli olmasına özen göstermek olacaktır. 

Bayram çikolatası alınırken bireyler kaliteli çikolatayı belirgin hale getiren özelliklere dikkat etmelidir. Kaliteli çikolatanın ilk önemli özelliği parlak ve pürüzsüz bir görünüme sahip olmasıdır. Bu şartı sağlayan çikolatalar tercih edilebilmenin ilk adımını da atmış olmaktadır. Bu şekildeki çikolatalar kırıldığında iç yapısının ağaçların kabuğunu andırır şekilde görünmesi de önemlidir. Yine önemle belirtilmelidir ki kakao yağı otuz dört derecede ermektedir. Bu sebeple kaliteli bir çikolatanın çabuk erimesi bize kaliteli kakao çekirdeklerini kullanıldığını gösterecektir. Bununla birlikte bu grupta değerlendirilecek olan çikolataların kokusu da dengeli olmalıdır. 

Bayram çikolatası kalitesi tespit edilirken çikolatanın kırılma anında çıkardığı sese dikkat edilmelidir. Kakao yağının yapısındaki kristaller kırıldığında belirgin bir ses çıkarmaktadır. Bu da bize çikolatanın kaliteli olduğunu gösterir. Ayrıca bu tarz spesiyal çikolatalar kırıldığında kırıntıları oluşumu oldukça az olmaktadır. Bu noktada yapılacak olan değerlendirme ile de çikolatanın kalitesi konusunda fikir sahibi olabilmekle mümkündür.

Kaliteli bir çikolata ağızda pürüzsüz bir şekilde erimelidir. Kaliteli çikolatalar ağızda erirken yağlı ve yapışkan bir tat bırakmamalıdır. Ağızda yağ tadı bırakan çikolatalar içeriğinde kakao yağından başka bitkisel yağlar da barındırmaktadır. Bu da çikolatanın kalitesizliğine işarettir.

Bayram Çikolatalarının Saklanması

Bayram çikolatası keskin kokulu ürünlerle temas ettiğinde bu ürünlerinin tadını çekeceğine belirli tat bozuklukları yaşanabilmektedir. Bu sebeple bahsedilen seviyede keskin tatlar ile bayram çikolatalarının aynı yerde saklanma ası gerekmektedir. Bununla beraber bahsedilen tat bozulması başka durumlarda da meydana gelmektedir. Zira çikolatanın Saklanması gereken süre tüketim süresinden fazla olursa bahsedilen tat bozukluğunun meydana gelmesi söz konusu olacaktır. Bu sebeple bayram çikolatası olabildiğince tüketim süresi içerisinde ve buzdolabı dışında saklanmalıdır. Aksi durumda buzdolabında saklanan çikolataların yukarıda bahsedilen keskin kokuları çekerek tat bozulması yaşaması kaçınılmazdır. Bu çikolatalar oda sıcaklığında ve güneş almayın bölgelerde saklanarak tüketilmelidir.

Kullanılan Çikolata Türüne Göre Kalite Ölçütleri

Bayram çikolatası birçok üründe olduğu gibi çeşitli çikolata türlerinden üretilebilmektedir. Bilindiği gibi birbirinden farklı birçok çikolata türü bulunmaktadır. Bunlardan en fazla kullanılan çikolata Türleri ise genel olarak bitter, sütlü ve beyaz çikolatalardır. Çikolataların bu türlerine göre de kalitenin belirlenmesi değişiklik gösterebilmektedir. İlk olarak bitter çikolatalar da kalite rengin kızıla çalması şeklinde belirlenebilmektedir. Bu durum sütlü çikolatalar da fazla koyu olmayan kahverengi renginde olur iken, beyaz çikolatalardan ise saman sarısına yakın fildişi renginde olmalıdır. Bu renklere sahip olan çikolataların kaliteli olduğunu söylemek mümkündür.

Bayram çikolatası hangi çikolata türünden yapıldığına göre farklı özellikler göstermektedir. Kaliteli bir bayram çikolatası bitter çikolatadan yapıldı ise kırıldığında sert bir sesin çıkması beklenmektedir. Ancak bayram çikolatasının sütlü veya beyaz çikolatadan yapılmış olması durumunda bu sesin daha az sert olması beklenir. Yukarıda değinildiği gibi kaliteli bir çikolata net bir şekilde kırıntılar oluşmadan kırılmalıdır. Bu konuda ise bayram çikolatasının hangi tür çikolatadan yapıldığı farketmeksizin net bir kırılmanın olması gerekir.

Bayram çikolatası yendiğinde de kalitesi konusunda tüketicilere fikir vermektedir. Bahsedildiği gibi çikolatanın türü farketmeksizin tüketilen çikolatadan ağızda yağ tadı kalmamalıdır. Bunun yanında bitter çikolatalar tüketildiğinde yoğun bir kakao lezzetini alınması gerekir. Bahsedilen lezzet kakao acılığını da beraberinde getirmelidir.

Kitap Kutu Spesiyal Çikolata Ürünümüzü Yukarıdaki Görsele Tıklayarak İnceleyebilirsiniz.

Bayram Çikolatası Çeşitleri

Bayram çikolatası birçok farklı çeşitte üretilebilmektedir. Bahsedildiği gibi farklı türdeki çikolataların bu konuda kullanılması mümkün olmaktadır. Bu sebeple çeşitlilik bayram çikolatalarında genel olarak çok fazladır. Bu ürünlerin hangisinin tercih edildiği çok önemli değildir. Zira farklı şekillerde tercih edilen ürünler açısından önemli olan konu kaliteli çikolatalar üretilmesi ile alakalıdır. Bununla birlikte biçimsel anlamda birbirinden farklı birçok çikolata tercih edilebilir. İsteme çikolataları, bebek çikolatası gibi farklı alanlarda üretildiği gibi bayram çikolatalarında da özel tercihlerde bulunulması söz konusu olabilmektedir.

Bayram çikolatası kişilerin tercihlerine göre belirli unsurları da içerebilir. Örneğin kişinin baş harfini taşıyan çikolatalar üretilebildiğinden gibi kalpli, dikdörtgen, kare gibi birçok farklı çeşitte çikolataların üretilmesi de mümkündür.

Sevdiklerimize Hediye Bayram Çikolataları

Kimi bayramlarda tüm sevdiklerimizle yakın olamayız. Özellikle de içinde bulunduğumuz pandemi koşulları sevdiklerimizin yanında olmamızı engellemektedir. Böyle durumlarda onları hatırladığımızı ve değer verdiğimizi onlara hissettirebilmek adına onlara bayram çikolatası gönderebilir. Uzaktaki anneye babaya hediye, sevgiliye, arkadaş belki bir öğretmenimize hediye olarak bayramda yollayacağımız çikolatalarla kucak dolusu sevgi de gönderebiliriz.

Bayram Çikolatası Fiyatları

Bayram çikolatası birçok çeşitte üretilebilmektedir ve çeşitlere göre fiyatlar farklılık gösterebilir. Bu açıdan bitter çikolata, sütlü çikolata veya beyaz çikolata çeşitlerden birkaçıdır. Çikolata türlerinin hepsinin bir arada olduğu bayram çikolataları da vardır. Bu sebeplerle çikolataların farklı fiyat aralıklarında olması doğaldır. Bununla beraber çikolataların boyutları dolayısıyla kullanılan malzeme oranı da doğrudan fiyatlara etki etmektedir. Aynı zamanda yukarıda da değinildiği gibi kişilerin özel bazı talepleri halinde de fiyatların farklılaşmasını mümkün olabilir. Bu sebeple sabit bir miktar aralığının belirlenmesi zor olmaktadır.

Bayram çikolatası belirtildiği gibi toplumumuz için oldukça önemli olan bayramlar için tercih edilmektedir. Toplumumuzda misafirperverlik kültürü misafire en iyisini sunmak ile de paralellik göstermektedir. Bu sebeple de bireylerin fiyat endeksli düşünmeden çikolata tercihlerinde bulunması gerekmektedir. Ayrıca belirtmek gerekir ki bu özel günlerde insanların bir araya gelmesi söz konusudur. Kalabalık topluluklara kalitesiz çikolataların sunulması da oldukça tehlikeli olacaktır.

Bayram çikolatası fiyat endeksli olarak düşünülmeden yukarıda belirtilen kalite Ölçütleri değerlendirilerek tercih edilmelidir. Bu sayede toplumun taşıdığı kültürün gereklerini yerine getirilmesi ile sağlıklı çikolata tüketiminin sağlanması da söz konusudur. Bazı firmaların ucuz ürün üreterek kar amacı gütmesi ile üretilen ürünlerin tercih edilmesi ortaya telafisi güç zararlar çıkarabilecektir. Bu sebeple bireylerin kaliteli çikolata tercih etmesi oldukça önemlidir.

 

Bir önceki yazımızda İsteme Çikolatası Çeşitleri hakkında bilgiler paylaştık dilersen orayı da okuyabilirsin.

Etiketler: çikolata
Aralık 26, 2020
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR