Tadı En Güzel Çikolata

tadı güzel çikolata

Çikolata tüm Dünya üzerinde eşi ve benzeri olmayan tek neşe kaynağı olarak adlandırılan bir üründür. Hemen hemen herkes tarafından beğenilerek tüketilen ve bilhassa çocukların vazgeçilmezi olan çikolataları yok saymak neredeyse imkânsız. Çoğu kişiye göre en sevimli ve en lezzetli çikolata sütlü grupta yer alanlardır. Kimilerine göre de bitter yani sütsüz grupta olanlar daha çok beğenilir bu lezzet karmaşası kişiden kişiye değişmekte olan en keyifli ve en önemli konulardan biridir. Sütlü sevenler, bitter sevenler ve hatta % 70 bitter sevenler olarak sınıflandırılabilen çikolatalar beğenilerek tüketilmektedir. 

Çikolata temel bazı kakao ülkemizde birçok evde bulunur ancak evlerimizde dışardan satın aldığımız çikolataları yapamayız bu ancak sıvı halde kakao ve süt karışımıyla sıcak çikolata olarak içilebilen bir sıvı olarak en yakın lezzete getiririz. Çikolata hazır alınan dozlarda olabilmesi için kakao yapına ihtiyacı vardır. Aktarlardan alınabilen ve keyifler evlerinizde el yapımı çikolatayı tatmak isteyen kişiler bu yöntemi kullanabilmektedir. Ancak çikolatayı evlerde yapmak pek kolay bir durum ya da iş değildir. Öncesinde kısık ateşte ve benmari usulü kakao yapını eritmeniz gerekir. Ardından pudra şekeri ve süt ilavesiyle bekletmenizin ardından el yapımı çikolatalarınızı afiyet ile yiyebilirsiniz. El yapımı çikolata tüketmek paketli ürünlere göre daha etkileyici ve sağlıklı olarak kişilerce kabul edilmektedir. 

Günün stresinden oldukça uzakta yaşamak imkânsız bir durumdur. Birçok konu ve durumda hayatın yoğun telaşını yaşarken çikolatalar bazen en keyifli uzaklaşma yöntemi olabilmektedir. Hatta bir bakıma hayatta kaçış ya da hayata mola vermek gibi benzer tüm kelimeler söylenebilir. Endorfin hormonu salgıladığı için beyine olumlu sinyaller veren çikolata anlık olarak neşe ve huzur verebilir tadan kişiye. Kilo problemi olmasa da çikolata alımı mutlaka belirli bir kontrol üzerinde olması gerekir bu sayede kilo alımlarına engel olunmuş olacaktır. Ancak kontrolsüz bir şekilde yiyen kişiler ise çikolata sonrası ev yapım yoğurt kürü ile detoks uygulama yöntemini kullanarak bir bakıma psikolojik rahatlığı sağlamaktadır. 

Hayata Keyifli bir Mola

Lezzet unsuru hemen herkes tarafından yoruma açık olan bir konu olmaktadır. Bu nedenle çikolatalar için hangi çikolata daha lezzetlidir diye bir soru yönlendirme pek yerinde olmayacaktır. Bu yerine hangi çikolata ya da çikolatalar en beğenilen kategorisinde sıralanır şeklinde bir soruda ise birçok yorum ve görüş almak mümkün olacaktır. Herkes tarafından bilinen ve genel olarak kabul gören sütlü çikolata çocukların ve hepimizin çocukluk anıları arasında yer alır. Ancak uzmanlar bitter çikolataların yenilmesi gerektiğini önemle ve şiddetle tavsiye etmektedir. Sütlü çikolatalarda süt tozu kullanıldığı saptanmış olduğundan birçok bilimsel makalenin yanı sıra uzmanların görüşleri de bu yönde ve bu doğrultuda yer alacaktır. El yapımı ürünlerde üzerinden gerçek sütten yapıldığı belirtilmektedir. Ayrıca marka değeri yüksek olan ürünleri güvenle tüketebilmekteyiz. Örnek çikolatalarımız;

Şeker hastaları için çikolata pek önerilmez deniliyor olsa da bitter olan süt tozu olmayan ve şeker ilavesiz bu tip çikolatayı şeker hastaları günde belirli dozlara kadar yiyebilirler. Şeker hastaları için bir tehdit ürünü olan bu çikolatalar aslında genel bir bakış olarak herkes tarafında kabul görmediği dönemleri de yaşamaktadır. Genel olarak glukoz şurubundan elde edildiği söylenen şuruplar şeker seviyelerini yükseltmekte ve şeker hastalığı olanların bu kan değerini tetiklemektedir. Bu nedenle şeker hastalarına önerilmez anca evde kendi yaptığınız şekersiz ve sür tozu olmayan çikolataların yenilmesi şeker hastalarınca da yeniliyor olmasında bir sakınca olmayacaktır. 

Tat olarak şekerli gıdalar lezzet içermektedir. Herkes tarafından kabul gören bir tatlıya hayır demek oldukça zor bir durum olmaktadır. Bu sebeple farklı birçok konu şekerli gıdalar kategorisine dâhil olarak ürünlerin elenmesine sebep olmaktadır. Ancak bu sevimli ve lezzetli çikolataları evlerde uygun tarifler ile yapabilmeniz ise son derece mümkün olmaktadır. Güvendiğiniz bir aktardan aldığınız kakao yapını benmari usulü eritme işlemi biraz uzun sürse de bittikten sonra da yine uzun bir karıştırma yolculu ile devam edecektir. Çikolata yapımı kolay değildir tek zorluğu sabır ile karışımın kıvama gelmesini beklemektir. 

Çikolata Yapımındaki Detaylar 

Çoğumuz evlerde birer kez denemiş olabiliriz çikolata yapımını kolay olan bu lezzetli tarifin malzemeleri pudra şekeri ve kakao yapıdır. İki malzeme ile eşsiz lezzetlere ulaşmak ise sonrasında ilave eklenmek istenilen ürünlerden oluşur.  Çikolata yapımı ilk olarak hassasiyet ve sabır istemektedir. Sabırla kısık ateşte erittiğiniz çikolata yapımına kakao ve pudra şekerini ilave ederek devam etmek gerekir. Bu noktada kesinlikle yavaş ve tek bir yöne doğru çevirerek karıştırmalı asla kakao yapında hızlı bir karıştırma döngüsüne girilmemesi gerekir. 

Tüm bu aşamalardan sonra çikolata yapımı konusunda tüm detaylar anlatılmıştır. Küçükken alınan ve bilinen markaların lezzetleri halen kişileri çocukluk yıllarına geri götürürken bazen büyük boy marketten alınan bir tablet çikolata da son derece konforlu ve huzurlu bir geçmiş sunabilmektedir. Çikolata beyindeki bazı hormonları tetiklemesi sebebiyle de kişiye sükûnet ve neşe verebilmektedir. Günlük iş temposunun içinde en mutsuz anlarda damakta kalan bir tablet çikolata tadının nasıl bir paha biçilmez lezzet olduğu bilinmektedir. 

Kakaodan Gelen Lezzet 

Temel malzemesi kakao olan ve temel olarak da kakao yağı kullanılan çikolata için birçok tarif ve görüş bulunmaktadır. Günümüzde herkesi evinde bulunan kakao aslında ülkemize yurtdışında ithal gönderilmektedir. Ancak ithal olup da bu kadar her eve sirayet eden bir de kahve bulunur. Patenti alınan ve her evde bulunan Türk kahvesi de yine kakao gibi ithal edilmektedir. Yıllar içinde gelenekselleşen bir lezzet haline dönüşen bu iki lezzet sıcak ülkelerden bizlere gönderilmektedir. Çikolata bölümlere ayırmak gerekirse, en sağlıklı olan kısmı bitter kısmıdır. Bu nedenle genellikle şeker hastaları bitter çikolatayı tercih etmektedirler. 

Sütlü çikolatalar daha çok miniklere hitap edebilmektedir. Çocuklar kakaonun acı lezzetini kıran şekerli çikolataları daha çok sevmektedirler. Ancak bu çocukluk dönemlerine özel olarak kalması gerek bir durum olmaktadır. Bu masum görünen ve sevimli çikolatalar aslında tam bir yap deposu haline dönüşebilir. Bu nedenle ev yapımı olarak üretilen özel seri çikolatalar daha tercih edilebilir ürünler olmaktadır. Kilo aldırma olasılığı çok yüksek olan bu sevimli atıştırmalık diyetlerde yasaklanan bir gıda değildir. Diyet listenizde eğer ki kilolu iseniz bir ya da 2 küp bitter hatta yüzde yetmiş oranıyla bitter yenilmesine olanak sağlamaktadır. 

Tadı en güzel olan lezzetlerden biri olan çikolata birçok çeşit ve modelde tüketicilere sunulmaktadır. Fıstıklı, portakallı, bademli ya da sade olmak üzere birçok çeşit de ve içerikte çikolata üretiliyor olmaktadır. Marketlerde satılan isimsiz çikolataları almak ise pek uygun olmayacaktır. Şeker olarak glukoz şurubu yenilmesi vücut ve metabolizma açısından pek uygun olmayacağı için genel olarak bilinen markalardan alışveriş yapılması önerilmektedir. Bu sayede ne yenildiği biliniyor olduğu gibi zararlı olmadığını da anlamış olacaksınız. Sonuç olarak gıda ürünlerine hassasiyet gösterilmesi gerektiği günlerde satın alınan sitenin son derece önemi yüksektir.

 

Bir önceki yazımızda Resimli Doğum Günü Çikolataları hakkında bilgiler paylaştık dilersen orayı da okuyabilirsin.

Etiketler: tadı güzel çikolata
Mart 21, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR