Çikolata Nasıl Eritilir?

çikolata nasıl eritilir

Gününüzü güzel geçirmek istiyorsanız ve pasta yapmaya karar verdiyseniz aynı zamanda pastanın içerisine çikolata kullanmayı düşünüyorsanız muhakkak ki bu çikolatayı eritmeniz gerekmektedir. Çikolatayı eritebilmek için ihtiyacınız olan çok az sayıda malzeme ile bu işlemi yapabilirsiniz. Çikolata eritmek aşçılar tarafından en bilinen yöntem olan  benmari usulü yapılır. Bu usul ile çikolata erittiğiniz zaman çikolatadan maksimuma yakın bir verim elde edebilirsiniz. Çikolatayı yakmadan ve özellikle de pişirmeden eritmek çok önemlidir. Çikolata eritmek özellikle pastacıların en çok yaptığı aktivite olarak adlandırılabilir. Doğru bir şekilde çikolata eritmek ve çikolatadan yararlanmak onların en iyi yaptığı işlerdendir.Ben mari usulü çikolatayı erit Mac her anlamda oldukça kolay ve pratik bir yöntemdir. Fazla bir şekilde kap kirletmeden ve oldukça doğru bir şekilde çikolata eritmek için kullanacağınız bu yöntemin iki aşaması vardır. Çikolata daha yoğun ve daha iyi bir kıvamda olsun istiyorsanız eritmeden evvel tereyağı bulundurmanız şarttır. Tereyağı yardımıyla çikolata daha lezzetli ve daha kıvamlı bir hal alacaktır ve bu sayede pastanın içerisine koyacağınız tereyağını çikolata ile erittiğiniz için ayrıyetten etmenize gerek de kalmayacaktır. Cam bir kaseye çikolata dilimlerini parçaladıktan sonra üzerine de tereyağını ekledikten sonra bir köşeye alıp bu ikiliyi bekletmelisiniz. Daha sonra küçük bir tencerede su kaynatmaya başlayın ve suyun kaynaması ile beraber bu cam kaseyi tencerenin üzerine yerleştirin. Cam kaseyi tencere üzerine konumlandırmanız oldukça önemlidir çünkü tencerenin içerisindeki suya cam kasenin değmemesi gerekmektedir. Yani kısacası cam kase içerisindeki çikolata ve tereyağı sadece suyun buharı ile ısınmaktadır.Suyun buharı ile erimeye başlayan tereyağı ve çikolata zamanla iyice bir kıvama almaktadır. Sizin çatal veya kaşık yardımı ile bu karışımı karıştırmanız ve kıvam almasına yardımcı olmanız da etkili olabilir. Cam kase içerisinde 5-10 dakika içerisinde ısınan ve sıkılaşmaya başlayan çikolatayı istediğiniz tarzda kullanmaya hazır olarak ocaktan alabilirsiniz.

Çikolata Eritme Yöntemleri Nelerdir?

Çikolata bir pasta yapı malzemesi olarak pastane mutfağında ve pastacılık yapan aşçılar tarafından oldukça sık bir şekilde kullanılmaktadır. Ancak belirtmekte fayda var ki çikolatayı doğru bir şekilde eritebilmek için uygun yöntemi seçmek gerekmektedir. Uzman aşçılar ve genel anlamda mutfakla arası iyi olan insanlar çikolatayı benmari usulü ile eritmektedir ve bu usul oldukça yaygındır. Fransız mutfağından diğer mutfaklara aktarılan bu gelenek sayesinde çikolata bu yöntem ile oldukça kolay ve pratik bir şekilde edilmektedir. Bu yöntemin kolaylıkla uygulanabilmesi açısında, hız kazanabilmek açısından da tercih edilmesi yaygındır çünkü çikolatayı dakikalar içerisinde istediğiniz kıvamda eritebilmenizde fayda sağlayan bir yöntemdir. Bunun yanında ayrıyetten bir yöntem olarak çikolatayı pişirmenizde eritmeye yardımcı olabilir. Ancak belirtmekte fayda var ki çikolatayı pişirmek aynı zamanda çikolatanın kimyasını bozmak anlamına geleceğinden çok fazla sayıda aşçı bu yöntemi tercih etmez. Bir diğer çikolata eritme usulü ise sıcak bir suya jelatinle kapladığınız çikolatayı bırakmak ve zamanla onun erimesini sağlamaktır. Ancak mutfakta pratik olmayı seven aşçılar ve insanlar genel anlamda bu yöntemi tercih etmez çünkü çikolatanın erimesi süresi 20-30 dakikayı bulmaktadır. Aynı zamanda pek kullanılmayan bir yöntem olarak çikolatayı cam bir kase içerisinde parçaladıktan sonra mikrodalgaya da atabilirsiniz ancak bu yöntemin kullanılmasının sebebi hem mikrodalga zararlı ışınlarından çikolatayı korumak hem de çikolatanın her tarafının açıdan yeterince payını alamayıp eriyememesi olabilir.

Benmari Usülünde Çikolata Eritmek

Pek çok sayıda insan pasta yaparken veya herhangi bir şey yaparken çikolata eritmeye ihtiyaç duymaktadır. Aynı zamanda son zamanlarda çok sevilen bir atıştırmalık olarak meyvelere çikolata servis edilmesi de gerekmektedir. Yine aynı şekilde çikolata sosunun ve çikolatanın eritilmiş Halen’in servis amacıyla kullanılması da yaygındır.Dolayısıyla farklı amaçlar sebebiyle bir çok insan çikolata eritmeye zaman ayırmaktadır ve bu zaman genel anlamda ben mari usulü ile 10 dakikayı geçmemektedir. Herkesin bildiği ve aslında pek çok farklı mutfaktan insanın da kullandığı bir yöntem olan benmari usulü çikolata eritilmesi oldukça yaygındır.Bu yöntemi kullanarak çikolata eritmek aslında her anlamda size mutfakta pratiklik ve hız kazandıracaktır çünkü neredeyse dakikalar içerisinde siz diğer malzemelerimizi çıkartırken de hazırlamaya başlarken çikolatanız edilmiş olacaktır. Aynı zamanda çikolatanın kendi kimyası bozulmayacağından ve Orjinal tadının eksilmeyeceğinden emin olabilmek istiyorsanız da bu usulü tercih edebilirsiniz.Fransız mutfağından bizim mutfaklarımıza kadar aktarılan bu çikolata eritme geleneği tüm dünya mutfaklarında da kullanılmaktadır. Öncelikle işe başlamadan evvel küçük bir tencereye su alıp kaynatmanız gerekmektedir. Daha sonra çikolatalarınızı parçalayıp cam bir kasenin içerisine koyun, sonra bu cam kaseyi iyi kaynamış olan suyun üzerine konumlandırmanız gerekmektedir. Doğru bir şekilde cam kaseyi tencerenin üzerine koyduğunuz zaman ve su ile cam kasenin temasını gerçekleştirmediğiniz zaman benmari usulü ile çikolatanız 10 dakika sonra hazır olacaktır.

Pastalar İçin Çikolata Eritmek

Yedigimiz bir çok tatlının içerisinde çikolata yer almaktadır çünkü çikolata insanlar tarafından oldukça çok sevilen bir besin olarak karşımıza çıkmaktadır. İnsanların çikolataya olan tutkusu ve zaafı senelerdir ve hatta on yıllardır süren bir süreçtir. Çoğu mutfakta kullanılan çikolata her anlamda pastane kültüründe de önemli bir yer kaplamaktadır. Çikolata ile yapılan kurabiyeler, pastalar ve tatlılar çeşitlenmektedir. Sizlerde çikolataya mutfağınızda yer vermek istiyorsanız ve eritilmiş halini kullanmak istiyorsanız çikolatayı eritmeyi önceden planlamanız gerekmektedir.Çikolatayı en doğru şekilde edebilmek için muhakkak ihtiyacımız olan tek şey cam bir kase ve kaynayan suyun buharı. Kaynayan suyun üzerine çikolata yerleştirdiğiniz zaman çikolata buharda pişmeden erimeye başlamaktadır.Çikolata zamanla oldukça kıvamlı bir hal aldığı için sizin kullanacağınız pastanın içerisinde veya malzemelerin içerisinde istenilen akışkan kıvamını koruyacaktır. Örnek ürünlerimiz olan özür dilerim çikolatası örneklerimizi de inceleyebilirsiniz

Eritilmiş Çikolata İle Harikalar Yaratın

Son zamanlarda mutfaklarda tatlı olarak eritilmiş çikolata ile meyvelerin kullanılması yaygındır. Ya da hazırlamış olduğunuz herhangi bir tatlının yanına veya üzerine çikolata sosu veya servis yapmanız da tercih edilebilir. Sunumlarda özellikle önemli bir etkisi olan çikolatanın eritilmiş hali kullanılır. Çikolatayı eritebilmek ve doğru bir kıvama gelmesini sağlayabilmek için tereyağı kullanabilirsiniz.Tereyağını doğru bir oranda kullandığınız zaman çikolatanın tadını da bozmayacak ve çikolataya daha kıvamlı bir tat ve aroma kazandıracaktır. Dolayısıyla tercihinize bağlı olarak çikolata ile tereyağını eriterek istediğiniz tatlının üzerine sos olarak da kullanabilirsiniz ve bu bağlamda servis yapabilirsiniz.Her anlamda mutfakta çikolata eritmek lazım olabilen bir aşama olduğu için bu süreyi kısa tutmak ve oldukça kolay bir şekilde çikolata eritebilmek için benmari usulünün yapılış aşamalarını bilmeniz gerekmektedir.Cam bir kase yardımı ile çikolatalarınızı kaynayan suyun buharında eriterek kullanabilirsiniz. Bu usulü kullanarak hem mutfakta oldukça hızlı ve pratik olabilirsiniz hem de Sosunuz hazırlamak için oldukça kısa bir sürelik, az bir efor sarf edebilirsiniz.Hazırlamış olduğunuz çikolatayı servis ederken aceleci davranmanız gerekmektedir çünkü çikolata zamanla katılaşıp tekrar donacağı için sosunuzu servis etmeye hemen başlamanız tavsiye edilir.

 

Bir önceki yazımızda Yazılı Çikolatalar hakkında bilgiler paylaştık dilersen orayı da okuyabilirsin.

Etiketler: çikolata
Nisan 05, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR